Kalamitné drevo v Tatrách láka aj zlodejov, prevenciou sú prísne kontroly

24.10.2005 Poprad

Vysoké Tatry 24. októbra (TASR) - Doposiaľ najväčšiu krádež kalamitného dreva v Tatrách zaznamenali koncom júla v katastri obce Mlynica, kde boli pripravené ...
Vysoké Tatry 24. októbra (TASR) - Doposiaľ najväčšiu krádež kalamitného dreva v Tatrách zaznamenali koncom júla v katastri obce Mlynica, kde boli pripravené na odvoz surové kmene s hmotnosťou asi 30 metrov kubických. Škodu vyčíslili na 37 800 korún. Polícia prípad vyšetruje.

Pracovníci súkromnej bezpečnostnej služby (SBS), ktorí majú na starosti prevenciu, skontrolovali od začiatku roka vyše 4200 vozidiel odvážajúcich kalamitné drevo z územia národného parku. Peter Uram z odboru kontroly Štátnych lesov (ŠL) TANAPu spresnil, že sa sústreďujú na oprávnenosť odvozu dreva zo skládok, na množstvo i sortiment. Okrem kontrol, ktoré robí SBS, preverovali v spolupráci s políciou vyše sto vozidiel s drevom. Pozornosť venovali najmä dokladom o pôvode dreva, naloženú drevnú hmotu opätovne premerali.
\"V šiestich prípadoch sme zistili rozdiely od 0,42 metrov kubických do 6,46 metrov kubických v neprospech ŠL TANAPu, \" priblížil Uram. Dodal, že v dvoch prípadoch chýbal na doklade počet kusov prepravovaného dreva a v jednom bol uvedený o štyri kusy nižší počet. Taktiež v jednom prípade zistili pri kontrole vozidla, že prepravuje nekompletne ociachované drevo.
Doposiaľ sa nestalo, aby vozidlo s drevom odišlo zo skládky bez vystavených dokladov. Častejšie museli členovia SBS vykázať z kalamitného územia Rómov, ktorí sa tam pohybovali so sekerou, bez povolenia i dokladu totožnosti. \"V ostatných troch mesiacoch ukončili súd, prokuratúra alebo polícia desať prípadov drobných krádeží dreva. Traja páchatelia boli odsúdení na trest odňatia slobody v trvaní šesť mesiacov a jeden v trvaní štyroch mesiacov nepodmienečne, \" konštatoval Uram. Ďalších šesť páchateľov súd odsúdil na tri až desať mesiacov podmienečne s odkladom na pol roka až rok. V súčasnosti polícia vyšetruje ešte pätnásť prípadov, z ktorých štrnásť je menej závažných. Pätnástym je spomínaná krádež v katastri Mlynice.
 

Vyberte región

mark